ΜΕΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ 2014

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

MEΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΤΑΤΣΙΝΑΣ

Το μέλι κουμαριάς  συλλέγεται από τις μέλισσες  από τα άνθη του  δέντρου της  κουμαριάς σε ορεινή περιοχή του Νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις (δάσους)  από φυσική βιολογική καλλιέργεια . Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ.  
 Το μέλι από κουμαριά έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και κρυσταλλώνει γρήγορα. Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Περιέχει τον πολυσακχαρίτη, τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων. Περιέχει το ένζυμο διαστάση ή αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.Είναι ιδιαίτερα τονωτική τροφή για τον άνθρωπο και τις μέλισσες.
Σύμφωνα με το Institut für Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
ph 4,5 . 

 Στην χώρα μας το μέλι κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά . Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στις αγορές της Κεντρικές Ευρώπης , της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών . Παγκοσμίως ονομάζεται το ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΙΑΣ γιατί παράγεται σπάνια σχεδόν κάθε 100 χρόνια  Στην περιοχή μας παράγεται σχεδόν κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα τονωτική τροφή για τον άνθρωπο και τις μέλισσες .
 Το μέλι της Κουμαριάς  είναι σκουρόχρωμο με πικρή γεύση , οι θερμίδες που εμπεριέχει είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια  λόγω της  χαμηλής  περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη και συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β΄. Έχει έντονο ξεχωριστό αλλά και ευχάριστο άρωμα . Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία πρωτεΐνες αμινοξέα και βιταμίνες . Κρυσταλλώνει σε 2-5 μήνες .   
  Γευστικές Προτάσεις :
  • Βουτήξτε stick (λεπτές μπάρες)  από ώριμα και παλαιωμένα  τυριά σε μέλι κουμαριάς.
  • Συνοδεύεστε τα κρεμώδη λευκά παγωτά με μέλι κουμαριάς και αναδείξτε την δυναμική της αντίθεσης των γεύσεων.
  • Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δυο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της κουμαριάς.

Μέρος των ως άνω πληροφοριών προέρχονται από τα  : 
http://beesplants.blogspot.gr
http://myphotopic.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: